Journal Search Engine
Search Advanced Search Adode Reader(link)
Download PDF Export Citaion korean bibliography PMC previewer
ISSN : 1738-0294(Print)
ISSN : 2288-8853(Online)
Journal of Mushrooms Vol.11 No.1 pp.21-23
DOI :

생육온도에 따른 잣버섯의 생육특성 구명

장명준1*, 이윤혜1, 전대훈1, 주영철1, 유영복2
1경기도농업기술원 버섯연구소, 2국립원예특작과학원 버섯과

Effect of growth temperature on development of fruit body in Neolentinus lepideus

Myoung-Jun Jang1*, Yun-Hae Lee1, Dae-Hoon Jeon1, Young-Cheol Ju1, Young-Bok Yoo2
1Mushroom Research Institute, GARES, Gyeonggi Province Gwang-ju 464-870, Korea
2Mushroom Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA, Suwon, 441-707, Korea

Abstract

We aim at providing consumers and farmers with various parts of mushrooms through developmentof new mushroom cultivation. For the mass artificial cultivation, we elucidated suitable environment conditions ofNeolentinus lepideus. The results were summarized as follows. For the efficient cultivation of N. lepideus, temperatureof mycelial growth and development of the fruit body were suitable 20~23℃ and 20℃, respectively.

Reference

1.김영호. 2010. 잣버섯 품종 “솔향”의 품종생산수입판매신고; 신고번호 09-06-0004-2010-1. 산림청장
2.이재성, 조해진, 윤기남, Nuhu Alam, 이경림, 심미자, 이민웅, 이윤혜, 장명준, 주영철, 정종천, 신평균, 유영복, 이우윤, 이태수. 2010. PCR 다형성 분석에 의한 한국산 잣버섯의 유전적 다양성 및 유연관계.28:105-111.
3.윤선미, 주영철, 서건식, 지정현. 2006. 느타리버섯 자실체의 생육 및 미세구조에 미치는 온도의 영향. 한국생명과학회지. 16:225-230.
4.장명준, 이윤혜, 주영철, 구한모. 2010. 잣버섯 재배를 위한 액체 및 톱밥종균의 배양특성. 한국균학회지 38; 125-129
5.장명준, 이윤혜, 주영철, 김성민, 구한모. 2011. 잣버섯 봉지재배시 영양원이 균사배양 및 자실체 생육에 미치는 영향. 한국균학회지. 39; 171-174
6.장명준, 이윤혜, 주영철, 박용진, 구한모. 2011. 잣버섯 신품종 솔향의 재배적 특성. 한국버섯학회지. 9; 101-104
7.古川久彦. 1992. きのこ學. 共立出版(株). pp. 84-90.